Πέμπτη 18 Ιανουαρíου 2018 | 21:45

Ο απόλυτος οδηγός για την κουζίνα

Η κουζίνα είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους ενός σπιτιού, και από τους πιο «ακριβούς», στην περίπτωση που θέλετε να την αναδιαμορφώσετε ή να την ανακαινίσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάσετε όλες τις επιλογές πριν προχωρήσετε σε ένα έργο οποιουδήποτε μεγέθους. Είτε σχεδιάζετε απλά σχέδια για το χώρο των ονείρων σας, είτε προσπαθείτε να σχεδιάσετε μια σημαντική αναδιαμόρφωση, παρακάτω θα βρείτε έξυπνες ιδέες και συμβουλές για την κουζίνα.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ανακαινίσεις της κουζίνας κοστίζουν αρκετά χρήματα. Αφού, η καλή απόδοση της επένδυσης σημαίνει ότι ο χώρος πρέπει να είναι σκόπιμος: φωτεινός, οργανωμένος και στυλάτος.
Προτού ξεκινήσετε μια ανακαίνιση – αναδιαμόρφωση κουζίνας, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε τι θέλετε να αλλάξετε από το χώρο. Έχετε μια ξεπερασμένη κουζίνα που απαιτεί μια συνολική αλλαγή; Τα υλικά είναι παλιάς εποχής και χρειάζονται μια ανανέωση; Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας; Ψάχνετε για εύκολες αλλαγές για να δώσετε νέα ζωή στο χώρο; Μόλις εντοπίσετε τα προβλήματα στην κουζίνα, καθορίστε ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας και αποφασίστε εάν πρόκειται να εκτελέσετε μόνοι σας το έργο ή να προσλάβετε έναν εργολάβο.
Πριν ξεκινήσετε μια αναδιαμόρφωση κουζίνας ή οποιοδήποτε άλλο είδος μεγάλου έργου στο σπίτι σας, σκεφτείτε τις λεπτομέρειες, ώστε να μην κάνετε λάθη κατά την ανακαίνιση. Μερικά από αυτά, είναι ο φωτισμός, ο εξαερισμός, ή χάνοντας κάποιο πιθανό αποθηκευτικό χώρο. Μιας και έχουμε αναλύσει όλα τα στοιχεία για την αλλαγή της κουζίνας, αντλήστε μερικές ιδέες από τον απόλυτο οδηγό μας, που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την τέλεια κουζίνα.
Χρώματα για την κουζίνα
Κουζίνα με ξύλινους πάγκους
Με όλα τα διαφορετικά είδη χρωμάτων στην αγορά, η επιλογή ενός χρώματος μπορεί να καταλήξει ως μια πολύ δύσκολη επιλογή. Γενικά, οι λευκές κουζίνες, αλλά και κουζίνες σε μπεζ αποχρώσεις είναι οι πιο δημοφιλείς ιδέες για το χρώμα του συγκεκριμένου χώρου, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κουζίνας και Μπάνιου.
Βέβαια, και το μαύρο φαίνεται να είναι η νέα τάση για την κουζίνα. Παρόλο που είναι ένα χρώμα παράτολμο και το αποφεύγουμε, προσδίδει μια κομψότητα στο χώρο, ειδικά αν το χειριστούμε σωστά. Στην κουζίνα το μαύρο δεν το έχουμε συνηθίσει. Ειδικά εάν η κουζίνα είναι μικρή ή δεν έχει καλό φωτισμό, το μαύρο είναι παρακινδυνευμένη επιλογή. Εμείς όμως συλλάξαμε τις πιο μοντέρνες μαύρες κουζίνες για να αντλήσετε έμπνευση.
Τα καλά νέα είναι ότι το χρώμα βαφής μπορεί να μεταβληθεί εύκολα, οπότε αν θέλετε ένα τολμηρό, καλό θα είναι να προτιμήσετε το χρώμα παρά το πλακάκι (το οποίο είναι πιο ακριβό και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί). Προτού, επιλέξετε το χρώμα της κουζίνας σας καλό θα είναι να εξετάσετε τον χώρο σας και να επιλέξετε μια απόχρωση βάση του συνολικού στυλ.
Ζεστά ή έντονα χρώματα
Τα ζεστά χρώματα, όπως το κόκκινο, δίνουν μια πιο κεφάτη ένταση στο χώρο, σε αντίθεση με το λευκό που προσφέρει μια καθαρή και φρέσκια αισθητική. Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι να επιλέξετε μια μονοχρωματική παλέτα χρωμάτων.
Συνήθως στις κουζίνες δεν επιλέγονται ιδιαίτερα έντονα χρώματα. Φέτος όμως η μόδα επιτάσσει ένταση αλλά σε συγκεκριμένα σημεία της κουζίνας. Προτιμήστε ένα έντονο πορτοκαλί ή μπλε σε έναν από τους τοίχους ή στις λεπτομέρειες του χώρου. Καλό θα είναι να αποφύγετε τα έντονα χρώματα σε όλους τους τοίχους, και να προτιμήσετε να παίξετε με 2 διαφορετικές αποχρώσεις σε ντουλάπια και τοίχους.
Απαλές αποχρώσεις
Κουζίνα σε απαλές αποχρώσεις
Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα αλλά δεν θέλετε να δώσετε ένταση στην κουζίνα, τότε προτιμήστε αποχρώσεις που είναι μεν έντονες, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργούν ένταση. Το πετρόλ, το κυπαρίσσι και το κόκκινο είναι τρείς αποχρώσεις που «παίζουν» πολύ στη διακόσμηση της κουζίνας.
Οι χρωματικοί συνδυασμοί για την κουζίνα είναι πάρα πολλοί. Σημασία, όμως, έχει το στυλ που θέλετε να έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Με γνώμονα, λοιπόν, το στυλ μπορείτε να βρείτε μια απόχρωση που θα την αναδείξει καλύτερα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει καλά την κουζίνα σας ώστε να βρείτε ποια σημεία της θέλετε να τονίσετε και ποια να κρύψετε.
Ντουλάπια κουζίνας
Ντουλάπια κουζίνας
Τα ντουλάπια καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των προϋπολογισμών ανακαίνισης κατά μέσο όρο. Είναι αυτά που ουσιαστικά καθορίζουν και όλη τη διακόσμηση του συγκεκριμένου χώρου. Είτε αγαπάτε το μοντέρνο, είτε το κλασσικό στυλ, οι επιλογές που υπάρχουν είναι αρκετές. Κάποια υλικά και χρώματα, ωστόσο, προσθέτουν έξυπνες πινελιές δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα διακόσμησης.
Αν και η αντικατάσταση όλων των ντουλαπιών μπορεί να αποφέρει μεγάλη απόδοση στις επενδύσεις, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι ανακαίνισης των ντουλαπιών. Μερικούς από αυτούς είναι η προσθήκη φωτισμού, προσθήκη ταπετσαριών ή αυτοκόλλητων ή απλά ένα βάψιμο. Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή στα παλιά σας ντουλάπια.
Συμβουλές για το πως θα επιλέξετε τα κατάλληλα ντουλάπια
Υπάρχουν πολλά στυλ ντουλαπιών που είναι κατάλληλα για παραδοσιακές ή μοντέρνες κουζίνας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ντουλάπια που ταιριάζουν με το συνολικό χρωματισμό και ύφος της κουζίνας. Αρχικά, επιλέξτε πως θα είναι οι πόρτες του ντουλαπιού, καθώς είναι τα πιο ορατά σχεδιαστικά στοιχεία στην κουζίνα. Οπότε, το στυλ της πόρτας είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να κάνετε.
Αν έχετε μικρό χώρο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ντουλάπια που προσφέρουν έξτρα εξοικονόμηση χώρου. Μερικά από αυτά είναι τα γωνιακά ντουλάπια καρουσέλ με τις παραδοσιακές πόρτες. Στη συνέχεια, επιλέξτε από τι υλικό θα είναι τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ντουλαπιών. Μπορείτε να επιλέξετε από ανοξείδωτο χάλυβα, μελαμίνη, μέταλλο ή ξύλο. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για ντουλάπια είναι το μασίφ ξύλο.
Πόρτες ντουλαπιών κουζίνας
Τέλος, επιλέξτε το στυλ και το χρώμα των ντουλαπιών. Μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ των είναι τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά ντουλάπια. Τελευταία, είναι της μόδας τα ντουλάπια σε έντονο χρώμα. Αν προτιμήσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε οι τοίχοι της κουζίνας και γενικά οι λεπτομέρειες να είναι σε απαλές αποχρώσεις.
Αν θέλετε ένα πιο κομψό στυλ, προτιμήστε τα λευκά ντουλάπια. Τα επίπεδα ντουλάπια είναι μια εξαιρετική επιλογή για σύγχρονες κουζίνες. Μπορείτε να πάρετε ντουλάπια χωρίς χειρολαβή για ένα κομψό και εκλεπτυσμένο στυλ. Υπάρχουν επίσης πόρτες με ενσωματωμένο ντουλάπι που σας επιτρέπουν να βλέπετε τους μεντεσέδες.
Πάτωμα κουζίνας
Ξύλινο πάτωμα κουζίνας
Υπάρχει μια σειρά από διάφορες επιλογές, όταν πρόκειται για την επιλογή ενός υλικού για το πάτωμα της κουζίνας. Ο χώρος έχει πολλή κίνηση; Ο προϋπολογισμός σας είναι «σφιχτός»; Εξετάστε τις συμβουλές μας για την επιλογή υλικού για το δάπεδα της κουζίνας, και επιλέξτε το υλικό που ταιριάζει και λειτουργεί καλύτερα στο χώρο σας.
Το ξύλινο δάπεδο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και παρέχει μια πιο κλασσική εμφάνιση, σε σχέση με άλλα υλικά. Επιπλέον, είναι μια φθηνή και εναλλακτική λύση για το πάτωμα. Τα υλικά όπως ο φελλός και το μπαμπού, μεταξύ άλλων, είναι εξίσου από τις οικονομικές ιδέες για το δάπεδο της κουζίνας.
Αν σας αρέσει το κλασσικό στυλ , τότε μπορείτε να επιλέξετε τα πλακάκια που δίνουν στο χώρο την αίσθηση της καθαριότητας, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου. Τα κεραμικά πλακάκια λερώνουν δύσκολα και, παράλληλα, είναι αδιάβροχα. Σε περίπτωση που επιλέξετε αυτή την επιλογή, επιλέξτε πλακάκια που έχουν υποστεί αντιολισθητική επεξεργασία. Μια επιλογή που είναι η ιδανικά στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι.
Πάγκοι κουζίνας
Κόκκινος πάγκος κουζίνας
Όπως το δάπεδο, έτσι και η επιλογή ενός πάγκου κουζίνας βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, από την εμφάνιση και την αισθητική μέχρι το κόστος και τη συντήρηση. Μια ποικιλία υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάγκους κουζίνας, είναι ο γρανίτης, το μάρμαρο, το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο επεξεργασμένος χαλαζίας. Δείτε παρακάτω μερικά από τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, και διαλέξτε το κατάλληλο για τη δική σας κουζίνας.
Γρανίτης
Μαύρος πάγκος γρανίτη
Ο γρανίτης είναι ένα 100% φυσικό υλικό, το οποίο κόβεται σε διαχειρίσιμα μεγέθη για την εύκολη επεξεργασία του, και στη συνέχεια λαμβάνει ένα λεπτό φινίρισμα. Ως φυσικό υλικό έχει και υψηλό κόστος αγοράς. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ένας καθημερινός καθαρισμός με νερό και ήπιο καθαριστικό οικιακής χρήσης θα βοηθούσε στη συντήρησήτους. Επιπλέον, έχει μεγάλη αντοχή στη θερμοκρασία και στα γδαρσίματα.
Χαλαζίας
Πάγκος από χαλαζία
Ο πάγκος από χαλαζία κερδίζει σε δημοφιλία, σε σχέση με την γρανίτη, εξαιτίας της ποικιλίας και τις ομοιομορφίας των χρωμάτων του. Οι μορφές του είναι πολλές και διαφορετικές, σε αντίθεση με τα φυσικά πετρώματα. Όπως ο γρανίτης, έτσι και ο χαλαζίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή ίσως και να κοστίσει περισσότερο λόγω του ότι οι πλάκες από χαλαζία πωλούνται σε μικρές διαστάσεις (λειτουργικά ζητήματα). Γεγονός που απαιτεί περισσότερες για μια ολοκληρωμένη κατασκευή.
Γυαλί
Ο γυάλινος πάγκος είναι τεχνολογικά ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει. Από αισθητικής πλευράς είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι ανθεκτικός και μπορείτε να βρείτε γυαλί σε πάρα πολλές αποχρώσεις, δίνοντας έτσι μοναδικό στυλ στην κουζίνα. Έχει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και τους λέκέδες. Τοπόθετείται και καθαρίζετε εύκολα, και γενικά το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό.
Νησίδα κουζίνας
Νησίδα κουζίνας
Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους χώρους σε ένα σπίτι, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο σχεδιασμό μιας νησίδας. Ενώ δεν υπάρχει καμία καθορισμένη φόρμουλα που να αναφέρει ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος μιας νησίδας, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές μέτρησης που μπορούν να βοηθήσουν.
Ένας καλός κανόνας είναι να επιτρέψετε τουλάχιστον 36-48 ίντσες μεταξύ της περιμέτρου της νησίδας με τα γύρω έπιπλα, ώστε να υπάρχει περιθώριο για τους ανθρώπους να μετακινούνται.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ύπαρξη μιας νησίδας στην κουζινα, από επιπλέον καθίσματα μέχρι και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Δεδομένου ότι η νησίδα είναι ένα έξυπνο στοιχείο σε οποιοδήποτε σχεδιασμό κουζίνας, έχουμε συγκεντρώσει ιδέες με νησίδες για να περιηγηθείτε και να αντλήσετε έμπνευση.
Αποθηκευτικοί χώροι
Κουζίνα με βιβλιοθήκη
Ο αποθηκευτικός χώρος σε μια κουζίνα μπορεί να φαίνεται σαν δευτερεύουσα σκέψη μέχρι να σκεφτείτε όλα τα είδη διατροφής, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα τηγάνια που σκοπεύεται να αγοράσετε. Επομένως, καλό θα είναι να σκεφτείτε από την αργή που θα αποθηκεύσετε τον εξοπλισμό και τα απαραίτητα αξεσουάρ της κουζίνας.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλά μέρη για να ένα λειτουργικό αποθηκευτικό χώρο στον κουζίνα. Στην περίπτωση που δεν έχετε μια αποθήκη ή ένα έξτρα δωμάτιο που θα μπορείτε να είναι αποθήκη, σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους είναι να κρατήσετε χώρο στα ντουλάπια και τους πάγκους και να τοποθετήσετε εκεί τα πράγματα που χρειάζεστε. Έτσι θα είναι πάντα οργανωμένα και η ακαταστασία θα λείπει από το χώρο.
Διακόσμηση κουζίνας
Κουζίνα με λευκούς πάγκους
Εάν μια πλήρη ανακαίνιση δεν είναι στα σχέδια σας ή δεν το budget σας δεν είναι αρκετό, τότε μέσα από την διακόσμηση μπορείτε να την ανανεώσετε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Σε ένα ελαφρύ και φωτεινό δωμάτιο που αισθάνεται ήδη μεγαλύτερο, αλλάξτε το χρώμα στους τοίχους ή απλά αλλάξτε τα στοιχεία του φωτισμού.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αλλάξετε τα ντουλάπια, μπορείτε να τα βάψετε ή να ζωγραφίσετε πάνω τους όμορφα σχέδια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διακοσμήσετε την κουζίνα σας με diy οικονομικές ιδέες και να την κάνετε να μοιάζει με ένα πολυτελή χώρο. Οι DIY κατασκευές είναι οι πιο δημοφιλείς ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το συγκεκριμένο χώρο.
Άλλες δημιουργικές επιλογές για την ανανέωση της κουζίνας περιλαμβάνουν την εμφάνιση προσωπικών σας διακοσμητικών αντικειμένων, όπως βιβλίων μαγειρικής και φωτογραφιών. Ένας εξίσου οικονομικός τρόπος για να κάνεις μια αξιοσημείωτη διαφορά στα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι να αλλάξετε τα χερούλια. Να θυμάστε ότι με την έμπνευση και την δημιουργικότητα μπορείτε να κάνετε θαύματα, ακόμη και με χαμηλό budget.
Ιδέες γεμάτες «έμπνευση»
Γκρι κουζίνα
Το Recons προσφέρει ατελείωτη έμπνευση και ιδέες για όλα τα δωμάτια στο σπίτι σας, μέσα και έξω. Έτσι, μπορείτε να βρείτε εκπληκτικές ιδέες διακόσμησης για την κουζίνα, είτε είναι για εσωτερικούς χώρους είτε για εξωτερικούς. Τι εννούμε; Αντλήστε ιδέες για μοντέρνες και όμορφες κουζίνες εξωτερικού χώρου. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να διαβάσετε τα πράγματα που πρέπει να έχει κάθε κουζίνα, αλλά και πως θα την ανανεώσετε αλλάζοντας μόνο την όψη του ψυγείου.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Live Radio Television

Κύλιση στην Αρχή